Het Waterloopbos krijgt ZZL-subsidie waarmee de ontwikkelagenda uitgevoerd wordt. Door een aantal betrokken partijen op Schokland wordt gewerkt aan een plan voor een betere beleving en informatievoorziening van de routes op en de routing naar het werelderfgoed. De stimuleringsregeling is gereed en het leefstijlenonderzoek is uitgevoerd en gepresenteerd tijdens het toeristisch platform.
Wat willen we bereiken?
Bezoekers willen in korte tijd zoveel mogelijk unieke momenten beleven. Kwaliteit is daarbij een belangrijk aspect. We zetten in op het beter beleefbaar maken van het unieke en onderscheidende aanbod van Noordoostpolder. We hebben de ondernemers en andere stakeholders hard nodig voor het realiseren van deze productontwikkeling.
Wat gaan we daarvoor doen?
Een betere beleving vergroot de aantrekkelijkheid van Noordoostpolder voor toeristen en recreanten. We willen bezoekers stimuleren om langer in ons gebied te blijven, Dit doen we samen met onze partners. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van de uitvoering van de agenda Waardevol Waterloopbos. De informatievoorziening en wandelroute op Schokland wordt verbeterd. Daarnaast werken we samen met de provincie en andere Flevolandse gemeenten aan een provinciebrede stimuleringsregeling voor (innovatieve) productontwikkeling. Ook verkennen we de mogelijkheden om representatieve onderzoeksgegevens over vakantie- en vrijetijdsgedrag op gemeenteniveau te krijgen.
Er ligt een kans voor Noordoostpolder in het aantal Nederlanders dat Flevoland nog niet “kent”, het groeiend aandeel inkomend toerisme in Nederland en het feit dat Amsterdam “overloopt”. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet is aangenomen. Dit biedt kansen en aanknopingspunten om het bijzondere verhaal van Noordoostpolder onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Ook is 2018 het jaar dat Nederland Waterland via verschillende promotieacties onder de aandacht gebracht wordt van de (internationale) toerist en recreant.
Voor een betere en gerichte promotie willen we imago en identiteitsonderzoek doen. We verkennen met de provincie en Flevolandse gemeenten op welke wijze en in welke frequentie dit onderzoek het beste kan worden uitgevoerd om een representatief beeld te krijgen en veranderingen te signaleren.
Voor bezoekers is het prettig als er goed recreatief routenetwerk ligt. Daarom gaan wij in 2018 Toeristische OverstapPunten (TOP's) realiseren en infrastructurele knelpunten voor recreatie in beeld brengen. Ook kijken we naar mogelijkheden voor extra pleisterplaatsen en rustpunten. Daarnaast kijken we samen met de provincie hoe de vindbaarheid van attracties beter kan. We brengen en houden voor recreanten en toeristen routes op kwalitatief goed niveau.