Er is regelmatig ambtelijk overleg met de afvaardiging van de huisartsen in Noordoostpolder over de genoemde thema’s. De samenwerking is goed. In Marknesse wordt een pilot uitgevoerd. Het gaat om de inzet van een praktijkondersteuner jeugd die gekoppeld is aan de huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner jeugd biedt kortdurende hulp bij jeugdproblematiek om te voorkomen dat GGZ zorg nodig is.
Wat willen we bereiken?
De gemeente sluit aan bij de vraag en context van de individuele cliënt. Er is een sluitende keten van algemene oplossingen tot maatwerk. Inwoners hebben eenvoudig toegang tot de ondersteuning. En er zijn voldoende laagdrempelige voorzieningen. De zorgstructuur is eenvoudig en efficiënt.
Wat gaan we daarvoor doen?
Gemeenten en eerste lijn hebben veel raakvlakken. Ze kunnen veel aan elkaar hebben. De eerstelijnsgezondheidszorg krijgt veel welzijnsvragen als zorgvraag gepresenteerd en kan verwijzen naar het sociale domein. Als de gemeente signalen krijgt van huisartsen over sociale en leefstijlitems, kan de gemeente hierop een aanbod organiseren. We stemmen af en sluiten aan bij de eerstelijnszorg over verschillende onderwerpen. Dit zijn verwijzing jeugdzorg, gezonde leefstijl en gezond gewicht, signaleren dementieproblematiek en verbinding met welzijnsactiviteiten. Daarnaast werken we samen met huisartsen op het gebied van jeugdgezondheidszorg.
Voor inwoners die dit nodig hebben is er een toegankelijk aanbod van ondersteuning en maatwerk. Het aanbod sluit aan bij de algemene oplossingen. De toegang tot het aanbod is eenvoudig. Hiervoor gaan we het duurzaamzorglandschap van licht tot zwaar doorontwikkelen. Ook is er een doorontwikkeling op de inkoop/subsidie/contractering. Ten slotte stimuleren we de duurzame zorg-infrastructuur.
Zorgverzekeraars en gemeenten willen dat hun cliënten en inwoners de benodigde zorg en ondersteuning ontvangen. Daarom is een tijdige signalering en goed afgestemd (niet versnipperd) aanbod nodig. Het gaat om 3 zaken.
1. het effectief samenwerken in de wijk;
2. het ontwikkelen van een sterke en sluitende GGZ keten;
3. het vergroten van de mogelijkheden voor gezamenlijke preventie activiteiten.
We maken hiervoor afspraken op regionaal niveau via de centrumgemeente. Ook voeren we gesprekken met ziekenhuizen. We bevorderen de aansluiting met de partners van de Wet langdurige zorg. En we faciliteren het forum wonen met zorg.